Laita viestiä mari@internesia.fi | Kotisivut, verkkokaupat, hakukoneoptimointi, mainokset, esitteet, koulutus ja valokuvaus – Internesia – Lahti

Blogi

Ota nämä asiat huomioon kotisivujen ylläpitämisessä

Ota nämä asiat huomioon kotisivujen ylläpitämisessä - Internesia

Kotisivujen ylläpitäminen saattaa tuottaa päänvaivaa, varsinkin jos tietokoneella istuminen ei innosta tai omat työt vievät paljon aikaa. Tai yhdistyksessä toimihenkilöt vaihtuvat ja uudelle henkilölle pitäisi kirjata ohjeet mitä sivujen päivittämisessä tulisi ottaa huomioon. Tässä muutamia kohtia.

1. Sisällönhallintajärjestelmän ja sen lisäosien päivittäminen

Kotisivujen sisällönhallintajärjestelmä ja sen lisäosat kannattaa ehdottomasti pitää ajantasalla. Päivityksiä järjestelmiin tulee ihan syystä: niistä on löydetty bugeja tai tietoturva-aukkoja. Uusimmissa WordPressin ja Joomlan versioissa päivittäminen onnistuu helposti ylläpitopaneelin kautta muutamalla klikkauksella. Jos ei onnistu, niin silloin palvelimesi asetukset todennäköisesti estävät tämän.

Sisällönhallintajärjestelmän päivittäminen on paljon helpompaa (ja halvempaa), kuin hakkeroidun sivuston uudelleen pystyttäminen. Hakkeroitu sivusto on usein myös päiviä tai jopa viikkoja poissa käytöstä, kun sivusto täytyy korjata. Palveluntarjoajat yleensä sulkevat hakkeroidut sivut nopeasti ja avaavat ne vasta kun haittakoodi on poistettu. Jos et itse ehdi päivittämään sivustoasi, tilaa ylläpitopaketti!

Tutustu myös web-ohjelmien päivittämisen automaation mahdollisuuksiin.

2. Ulkoasun uudistaminen

Kotisivujen ulkoasu vaikuttaa vahvasti sivuilla vierailevan käyttökokemukseen. Onko sivujesi ulkoasu 90-luvulta vai 2000-luvulta? Ovatko sivusi jo responsiiviset eli mobiiliystävälliset? Sivujen ulkoasua olisi hyvä uudistaa 1-2 vuoden välein. Jos ulkoasua ei halua kokonaan päivittää, voi sitä kuitenkin aina vähän piristää pienilläkin muutoksilla.

3. Blogin päivittäminen

Onko kotisivuillasi blogi? Mietitkö kuinka usein sinne tulisi kirjoittaa? Se riippuu paljon toimialasta, mutta sanoisin, että kerran viikossa on minimi. Etkö keksi mitään kirjoitettavaa? Katso vinkit blogikirjoittamiseen. Tietysti vaihtoehtona on palkata myös ns. haamukirjoittaja, joka kirjoittaa artikkeleja puolestasi. Se tietysti maksaa, mutta silloin voit käyttää omaa aikaasi muihin töihin.

4. Sisällön tarkistaminen ja päivittäminen

Milloin olet viimeksi lukenut kotisivujesi sisältötekstit ajatuksella läpi? Onko sivuillasi mahdollisesti valokuvia vanhoista tuotteista tai entisistä työntekijöistä? Sivujen sisältö olisi hyvä tarkistaa noin kerran kuukaudessa, vähintään pari kertaa vuodessa. Sisällön muokkaaminen ja parantaminen vaikuttaa myös positiivisesti hakutuloksiin hakukoneissa.

5. Verkkokaupan päivittäminen

Verkkokauppaa tulisi päivittää päivittäin tai monta kertaa päivässä, riippuen verkkokauppasi suosiosta. Tuote- ja tilauskanta muuttuvat nopealla tahdilla.

Ethän pidä verkkokaupassasi tuotteita, joita sinulla ei enää ole myynnissä? Päivitäthän hinnat tuotteisiin ja toimitustapoihin säännöllisesti? Pitävätkö toimitusajat paikkaansa? Ilmoitathan asiakkaalle aina jos tilaus viivästyy?

Kannattaa aina myös tarkistaa mitä uusia ominaisuuksia verkkokauppaasi olisi saatavilla. Verkkokaupan toimivuus ja tuotetiedot sekä tuotekuvat vaikuttavat paljon asiakkaasi käyttökokemukseen ja saattavat ratkaista tilaako hän sinulta vai kilpailijalta.

6. Varmuuskopiointi

Useinmiten palveluntarjoajasi ylläpitää palvelimistaan varmuuskopioita, mutta niistä palauttaminen maksaa erikseen ja ne ovat lähinnä sitä varten, jos palvelin menee rikki. Oma sivusto tai verkkokauppa olisi hyvä varmuuskopioida myös itselle säännöllisesti. Esimerkiksi sisällönhallintajärjestelmiin on saatavilla lisäosia varmuuskopiointia varten. Jos olet epävarma omien sivujesi varmuuskopioinnista, ota yhteyttä, niin hoidetaan asia kuntoon.

7. Domain ja webhotelli

Kun teetät ammattilaisella kotisivut ja hän tilaa puolestasi sinulle domainin ja webhotellin, niin varmista, että ne tulevat sinun nimiisi. Näin voit hallita tai halutessasi helposti vaihtaa niitä myöhemmin. Pyydä myös kaikki tunnukset itsellesi ja laita ne talteen.

Hoida domainin ja webhotellin laskut ajallaan. Mitä nimittäin tapahtuu jos et maksa domainin ja/tai webhotellin laskua? Webhotellisi voidaan sulkea ja sivusi eivät enää ole käytössä. Pahimmassa tapauksessa domainisi vapautuu ja joku muu ottaa sen käyttöönsä. Vapautuneita domaineja kalastelevat myös yritykset tai henkilöt, jotka laittavat ne sitten uudelleen myyntiin huomattavasti korkeammalla summalla. Tämän suhteen kannattaa siis olla tarkka.

Tutustu ammattilaisen tarjoamiin palveluihin

Tarvitsetko apua kotisivujen päivittämiseen tai verkkokaupan perustamiseen? Tai haluaisitko opastusta WordPressin käyttöön? Tutustu palveluihini ja ota yhteyttä!

Mari Lepistö | Internesia

Mari Lepistö | Internesia

Web-suunnittelija | Kotisivut, verkkokaupat, hakukoneoptimointi, koulutus, valokuvaus

mari@internesia.fi
044 534 1815

Uusimmat artikkelit

Suosituimmat artikkelit

Haluatko jakaa tämän artikkelin?

Etsitkö yrityksesi kotisivuille tai verkkokaupalle tekijää?

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää! Katso alla lisätietoja kotisivu- ja verkkokauppapaketeistani.